Jump, Jive & Joy

rootsville

Jump, Jive & Joy (NL)
tiltle: Full House
music: Jump Blues – Rhythm ’n Blues
release date: 2020
label: independent
info artist: Jump, Jive & Joy

© Rootsville 2020

In Noord-Brabant en meer bepaald de regio in en rond Roosendaal (NL) hebben ze er sinds een paar jaar er een party band bij. “Jump, Jive & Joy” vertegenwoordigen de drie vrolijke J’s in muziekland en daar zijn Gert Vonk (zang), Jan Meesters (gitaar), Peter den Besten (contrabas), Pierre Castelijn (drums) en Arjan de Swart (saxofoon) verantwoordelijk voor. Om hun digitale voetafdruk nog meer nadrukkelijker te gaan maken stapten ze samen richting studio en zal er zo in “Studio 195” meteen een feestje zijn op gang getrapt. Het resultaat een wervelend album met daarop 10 onuitwisbare klassiekers in hun genre met als titel “Full House”. Een genre waarop deze “Jump, Jive & Joy” een mix van rhythm ’n blues, Jump blues en Rockabilly tot een eigen singature komen te verwerken.

Openen doen ze al meteen met Ray Sharpe’s floorfiller “Linda Lu”. Een rhythm ’n blues oldie dat het in het verleden ook bracht tot op de setlist van namen als Johnny Rivers, Johnny Kid & Pirates e.v.a, ja zelfs de Stones waren er tuk op en zo ook deze “Jump, Jive & Joy”. Liefhebbers van Kim Wilson en zijn Fabulous Thunderbirds zullen bij de tonen van het daaropvolgende “My Babe” wel meteen recht veren want ook deze versie is pure rock ’n roll.

De jungle drums zal je meteen herkennen bij Bo Diddley’s “You Can’t Judge A Book”, een nummer dat in 1962 geschreven werd door de huis-songwriter van Chess, Willie Dixon. De versie van “Jump, Jive & Joy” is niet meteen een klakkeloos overgenomen cover maar heeft mede door de sax-grooves een eigen identiteit, met name die van de 3 J’s. Ethel Waters zong in 1933 voor het eerst in de befaamde “Cotton Club” in Harlem. Diva’s als onder meer Ella Fitzgerald, Billie Holiday en Etta James vertolkten deze klassieker van Harold Arlen en Ted Koehler oom met overdonderend succes. Nu doen deze “Jump, Jive & Joy” met alle zekerheid de Lindy Hoppers onder ons meteen recht veren.
Een nummer dat voor eeuwig verankerd is aan Jimmie Vaughan is zeker zijn “Boom Papa Boom”, een jump bluesje dat ook met deze band de dansvloer zal bevolken. ook Ray Charles million hit seller “Mess Around” hoort thuis in dat rijtje. Richmond van Gessel is verantwoordelijk voor de swingende noten van “New Swing Thing”, en met deze afsluiter nemen ze afscheid alsof ze een ware big band uit de 30-tiger jaren zijn.

Met schaamrood op de wangen moet ik toegeven dat ik van deze “Jump, Jive & Joy” nog nooit had gehoord. Door deze akelige Corona periode zullen we ons zeker moeten gaan focussen op onze eigen talenten zowel in Nederland, België als gans Europa en zo komt deze introductie met “Full House” als geroepen. Let’s swing that thing!

Link naar originele pagina